websikehealthcheck
websikehealthcheck

Egyéb

A Márton nap történetéről …most pénteki fellépésünk apropójáról…

A Szent Márton napi Újbor Ünnepén zenél a Gáspár Szilvi Jazz Duo Tapolcán november 10.-én 19 órától:)Ezúttal zártkörű eseményen,de kintről fülelni és lélekben velünk lenni ér,sőt hálás a szívünk, ha így teszel:)

Nos azoknak írtam e bejegyzést akik hozzám hasonlóan eddig nem ismerték a Márton nap történetét:

A legenda szerint a 4. században Szombathely közelében született a római császár katonájaként szolgáló Márton.Egy borzongatóan hideg téli estén Franciaországot járva lován megosztotta meleg köpenyét egy szegény,nem sok híján halálra fagyott ,didergő koldussal.

Aznap éjszaka álmában megjelent Jézus a koldus alakjában.Ezt Márton olyan jelnek tekintette,hogy innentől kezdve nem a hadsereget, hanem Istent szolgálta.Jóságáról még életében sok legenda keringett, püspökké is szentelték.

Hogyan kapcsolódik Szent Márton életútja a libákhoz?

A legismertebb monda szerint Márton olyan szerény volt,hogy méltatlannak tartotta magát a püspöki címre.Kinevezése elől frappáns módon egy libaólat választott rejtekhelyéül..

A libák azonban hangos gágogásukkal elárulták őt. Így megtalálták és végül ha akarta ha nem Tour püspökévé szentelték.

Gasztronómia a böjt előtt

A Márton nap a 40 napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap.Ekkor még az íncsiklandó ételek tárháza,bőséges lakoma valamint a vigasság hivatalosan is megengedett.

Ráadásul  ilyenkor fizették ki az éves járandóságokat, gyakran természetben, például liba formájában.

Az újbor megkóstolása, finom ételek fogyasztása lássuk be,már önmagában jó atmoszférát teremt.Különösen, ha ehhez még jazz muzsikát játszunk a kedves ünneplőknek…

Nos ehhez a hangulathoz kívánunk mi is hozzájárulni zenénkkel -lelkünkkel most pénteken(is)….

Az időjóslás napjaként

A tapasztalat szerint Szent Márton napja körül legtöbbször elromlik az idő és leesik az első hó. Ha pedig aznap hó esik, akkor azt szokták mondani, hogy Szent Márton püspök fehér lovon jött.

De értünk ne aggódjatok,mert ha esik ha fúj ,mi zárt térben zenélünk aznap este:)

Utóhang:

Ma hajnali ötre szerencsésen és rendkívül feldobottan a boldogságtól hazaérkeztünk Tapolcáról:))

Szuper este volt csupa kedves,intelligens és szimpatikus emberrel.Akik időnként velünk énekelték a jazz standerdeket és úgy táncoltak a Dream a little dream of me nevű slágergyanús jazz dalra,hogy csak ámultunk és bámultunk…Zenélés közben pedig odajöttek hozzánk,hogy megköszönjék,hogy szó szerint idézve:

„Ilyen minőségi zenét”hallgathatnak egész este.

Fárasztó és sűrű hetek állnak mögöttünk,de ezekért a pillanatokért(is) érdemes volt ennyit készülni erre a mesés estre!

Ezúton kérek bocsánatot a libáktól a finom rozmaringos libavacsoráért és köszönetet mondok az est házigazdájának és mindenkinek aki eljött a Márton napra és szebbé tette számunkra jelenlétével a zenélést!!Igazi interaktív est volt!

Sok-sok szeretettel gondolunk Rátok,találkozzunk máskor is:)

water-2560842_960_720 (1)

Gáspár Szilvia
Gáspár Szilvi vagyok, jazz énekesnő. Már 4 évesen operabérletet kaptam a szüleimtől, ezért a zene már egészen korán fontos része lett az életemnek. A jazz-nek hála beutazhattam Európát és számos országban adhattam át azt, amit az éneklés jelent nekem. Az örökzöld jazz slágerek mellett saját dalokat is játszunk egyedi, ránk jellemző hangzásvilággal, melyben a jazz mellett a soul, a funky és a latin zene elemei is fellelhetők. Hallgasd meg a legnépszerűbb dalainkat! 

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük