websikehealthcheck
websikehealthcheck

Egyéb

Mi is az a vintage jazz?

Ha ezt olvasod a jazz műfaja egészen biztos, hogy ismerős a számodra, és minden bizonnyal a vintage kifejezéssel is találkoztál már. Na de mi köze a kettőnek egymáshoz? Mit jelent a vintage jazz? A cikkből minden kiderül!

Érzelmek és történelem

Írhatnék hosszú és összetett zenetörténeti meghatározásokat, és azt hiszem órákig tudnék a jazz-ről mesélni, de kezdjük inkább egy idézettel, ami nálam sokkal szebben megfogalmazza mit jelent jazz, mint műfaj: “… megvan benne minden a rideg valóságtól a bonyolult bensőségig. Szerintem ez a legnehezebben játszható zene és ez adja leginkább vissza az egyén személyes érzelmeit a nyugati zene történetében.” (Wynton Marsalis amerikai zeneszerző)
Na jó, egy kicsit mégis fontos szót ejteni a jazz történetéről. 🙂 Ez az első olyan zenei stílus, ami az Egyesült Államokban alakult ki, és innen indult világhódító útjára az 1920-as években, ahogy sokan ismerik a jazz-korszakban. Eredetileg a nyugat-amerikai és afro-amerikai közösségekből ered, de az európai katonazenekarok jellegzetes vonásait is magán hordozza.
A jazz szó hallatán sokan még mindig a szesztilalom idején titokban nyílt füstös bárokra asszociálnak, a műfaj azonban óriási változásokon ment keresztül a fejlődése, ma is folyamatosan fejlődik, újabb és újabb irányzatai jelennek meg és válnak egyre népszerűbbé.
A bárokban való megjelenés, az egyre több profi zenész kétségtelenül fontos momentumok voltak a jazz történetében, ez vezetett ugyanis a swing kialakulásához, ami ma reneszánszát éli.
A jazz jelentőségét úgy gondolom az kiválóan érzékelteti, hogy a világ nagy zeneiskolái közül több is ezt a műfajt tekinti a zeneoktatás alapjának a komolyzene helyett. Azt mondják a jazz a kulcs a más zenei stílusok és irányzatok megértéséhez.

Hogy jön ide a vintage?

A kérdés jogos, de kezdjük az elején: mit is nevezünk vintage-nek? Egy külföldi oldalon olvastam a következő meghatározást, és nagyon megtetszett: vintage az, ami már nem modern, viszont még nem antik.
Ez egy olyan modernkori stílusirányzat, ami gyakorlatilag mára életstílussá fejlődött, ennélfogva pedig hatása érezhető a divatban, a lakberendezésben és természetesen a zenében is. Az eredeti jelentésének azonban meglepő módon, egyik területhez sincs köze, a fotózáshoz és a borászathoz köthető. Ha nagyon pontosan be akarnám határolni a vintage korszakot, akkor az 1920-1975 közötti évekre tenném, ezekből az évekből mindent illethetünk a vintage jelzővel.
A vintage a régi tárgyak (eszközök, ruhadarabok, bútorok..szóval bármi) újrafelhasználását, újra felfedezését jelenti.

Számomra épp ezt jelenti a zenében is.

Többen mondták egy-egy koncert után, hogy olyan volt a műsorunk, mintha egy időutazásra vittük volna a közönséget a 20-as évek swing korszakába, a fekete fehér filmek világába. Az ilyen visszajelzéseknek azért is örülök nagyon, mert pontosan ez az, amit képviselek, és ezeket az érzéseket szeretném kiváltani a közönségből. A vintage jazz szerintem nem más, mint a swing korszak romantikájának újra felfedezése. Én személy szerint imádom a klasszikus értelemben vett jazz korszakot, de mégjobban szeretem, ha ezt különböző mai elemek használatával tesszük aktuálissá. Ezért játszunk saját dalokat és feldolgozásokat egyedi hangszereléssel, a klasszikus jazz slágerek mellett.

Ha szeretnél még teljesebb képet kapni a vintage jazz stílusról, hallgasd meg a legnépszerűbb dalainkat!
Meghallgatom

Gáspár Szilvia
Gáspár Szilvi vagyok, jazz énekesnő. Már 4 évesen operabérletet kaptam a szüleimtől, ezért a zene már egészen korán fontos része lett az életemnek. A jazz-nek hála beutazhattam Európát és számos országban adhattam át azt, amit az éneklés jelent nekem. Az örökzöld jazz slágerek mellett saját dalokat is játszunk egyedi, ránk jellemző hangzásvilággal, melyben a jazz mellett a soul, a funky és a latin zene elemei is fellelhetők. Hallgasd meg a legnépszerűbb dalainkat! 

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük